Jaarlijks organiseert het Gallo-Romeins Museum tal van lezingen. Op woensdag 16 maart vertelt Dimitri Van Limbergen (Universiteit Gent) een boeiend verhaal over hoe de Romeinen wijn maakten.
Waar lagen de wijngaarden in de Romeinse tijd? Welke systemen en technieken waren er? Hoe smaakten de wijnen? Wat was de rol van het klimaat?
De jongste jaren gebeurde er heel wat interdisciplinair onderzoek naar dit thema.
Dr. Dimitri Van Limbergen licht de nieuwste inzichten helder toe. Hij legt verrassende links met onze hedendaagse wijncultuur.
De lezing verloopt online. Geïnteresseerden schrijven zich in via de website van het museum (kostprijs: 3 euro). Ze ontvangen via mail een deelnamelink en klikken die aan op de avond van de lezing, op het afgesproken uur (19u30).
Dr. Dimitri Van Limbergen is als postdoctoraal onderzoeker bij het FWO (Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek, Vlaanderen) verbonden aan de vakgroep Archeologie van de Universiteit Gent, waar hij sinds meer dan tien jaar onderzoek doet naar wijnbouw en wijnproductie in de klassieke oudheid. Hij werkt hierbij vooral rond Romeins Italië en het Middellandse Zeegebied. Hij verwerkt zijn resultaten actief voor het grote publiek aan de hand van artikels, lezingen en interactieve wijnproeverijen.
Van Limbergen is ook aspirant sommelier. In 2020 startte hij samen met food historica Annelies Van Wittenberghe @uncorkthepast2020 op, een Instagramprofiel waarin historisch en archeologisch onderzoek rond wijn en eten sprankelend en verteerbaar wordt gemaakt aan de hand van originele en verrassende smaakcombinaties.