In 2019 startte De Watergroep met de verdeling van drinkwatertappunten. Nu is de stad Tongeren aan de beurt. Er worden (gratis) drinkwatertappunten geplaatst op 5 openbare plaatsen.
Burgemeester, Patrick Dewael:
“In 2010 ondertekenden we het ‘Charter drinKraantjeswater’. Met de ondertekening van dit charter engageerden we ons om enkel nog kraantjeswater te schenken i.p.v. flessenwater. Alle medewerkers van de stad drinken nu kraantjeswater op de werkvloer. Maar ook bij activiteiten die de stad organiseert wordt er kraantjeswater geschonken. Met de plaatsing van drinkwaterpunten op openbare plaatsen gaan we nu een stapje verder.”
“Is kraantjeswater echt drinkbaar? Reken maar! Geen enkel product wordt zo streng en veelvuldig gecontroleerd als kraantjeswater. Kraantjeswater moet aan meer dan 60 kwaliteitseisen voldoen. De Wereldgezondheidsorganistatie (WGO) legt de basisnormen vast. De Europese Unie is nog een stukje strenger en België leeft die regels nauwgezet na. Nochtans hebben wij de gewoonte om flessenwater te drinken. Kraantjeswater is gezond, goedkoop en het meest milieuvriendelijke drankje dat er bestaat. Er komt geen verpakkingsafval of transport aan te pas en het is een product van topkwaliteit,” besluit Patrick Jans, schepen van Milieu.
De campagne is een initiatief van Limburg.net, de provincie Limburg, de Intercommunale Watermaatschappij (IWM) en de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) samen met de Bond Beter Leefmilieu.
Locaties drinkwatertappunten:
- bibliotheek
- Gallo-Romeins Museum
- atletiek stadspark De Motten (kleedkamers)
- Mulkerhal
- sportcomplex ‘Klein veldje’