Op 10 en 11 oktober neemt het Gallo-Romeins Museum deel aan de derde editie van de Vlaamse Archeologiedagen.
Zeven enthousiaste archeologen vatten op zondagnamiddag post in de permanente tentoonstelling. Bezoekers krijgen een unieke kans om hun onderzoekswerk van nabij te leren kennen. Uiteraard staan de collectiestukken centraal.
K
inderen kunnen het hele weekend op speurtocht door het verre verleden met een audioguide-apparaat. Archeoloog Bob de Graver helpt hen op weg.
Wie interesse heeft in vondsten en archeologische resten kan terecht op een website over de civitas Tungrorum, het bestuursdistrict waarvan Tongeren in de Romeinse tijd de hoofdstad was.

Archeologie spreekt meer dan ooit tot de verbeelding, van jong en oud. Hoe kunnen we het leven van de mens in het  verre verleden reconstrueren? Welk soort onderzoek gebeurt zoal in een archeologisch museum? Wie is er aan de slag? En wat levert al dat archeologisch speurwerk precies op?

Op zondagnamiddag 11 oktober wachten zeven gedreven archeologen de bezoekers op in de permanente tentoonstelling, tussen de collectiestukken. Ze vertellen over hun onderzoek en demonsteren wat hun vak precies inhoudt. Bezoekers vernemen meer over het verzamelen, bewaren en restaureren van de objecten. Ze maken ook kennis met de nieuwste onderzoeksresultaten over een aantal collectiestukken, van prehistorisch oker tot een Romeinse muurschildering. Uiteraard antwoorden de archeologen graag op vragen.

Het hele weekend kunnen gezinnen met kinderen van 6 tot 12 jaar de ‘luistertocht van archeoloog Bob de Graver’ volgen. Hiervoor maken ze gebruik van een audioapparaat dat inbegrepen is in de toegangsprijs. Een tof boekje met speuropdrachten ligt klaar. De deelnemers leren ongemerkt een heel pak bij over neanderthalers, de eerste boeren, Kelten en Romeinen. Ook krijgen ze een fijn beeld van wat het betekent om archeoloog te zijn.

Een virtueel bezoek waard is de website ‘Mapping the civitas Tungrorum’. Geïnteresseerden vinden er een aantal dynamische kaarten. Hiermee kunnen ze het gebied van de voormalige civitas Tungrorum verkennen, op zoek naar archeologische (bodem)sporen en vindplaatsen uit de Romeinse tijd, de late ijzertijd en de vroege middeleeuwen. De civitas Tungrorum strekte zich uit over het oosten van Vlaanderen en Wallonië. Tongeren was in de Romeinse tijd de hoofdstad van dit omvangrijke bestuursdistrict. 

 

Schepen van Cultuur en waarnemend burgemeester An Christiaens: “het Gallo-Romeins Museum is het grootste archeologische museum van Vlaanderen. Er is geen betere plek om kennis te maken met de boeiende wereld van de archeologie. Tijdens de archeologiedagen ontmoeten bezoekers verschillende vakspecialisten. Zij geven inzicht in het hoe, wat en vooral het waarom van archeologisch onderzoek.”