Erfgoed Tongeren stelde onder impuls van Raymond en Vital† Vaes een erfgoedwandeling in Sluizen samen. Het resultaat is een ontspannende wandeling van 3,4 km in het charmante dorp nabij de Jeker.
Sluizen ligt in droog Haspengouw, in het dal van de Jeker. Die rivier heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van Sluizen, een landbouwgemeente met akkerbouw als belangrijkste activiteit. De kerk en de boerderijen in Sluizen werden hoger gebouwd dan de rivier, aan weerszijden van de vallei, tegen en langs de heuvel die in de volksmond ‘Moufrand’ genoemd wordt. De vruchtbare landbouwgronden bevinden zich boven op het plateau. Nabij de Jeker is het erg drassig, je bent er ‘op het Broek’. Sluizen is met zijn 304 hectaren een van de kleinste dorpen van Tongeren.
In 2019 kwamen de gebroeders Vaes met het idee om een boek over Sluizen uit te geven. Het boek ‘Strijden, lijden, leven en feesten in de heerlijkheid Sluizen’ verscheen eerder dit jaar. De publicatie is een uitgave van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap en het Stadsarchief van Tongeren en verscheen in de reeks ‘De Bulletin’.
Patrick Dewael, burgemeester van de stad Tongeren: “We stimuleren het initiatief van inwoners die met een hart voor hun dorp het erfgoed in stand willen houden. Sluizen kent een lange geschiedenis en is zelfs op de wereldkaart gezet voor zijn strovlechtnijverheid en hoedenfabricage. De Jeker en de Frankenberg typeren het landschap. De wandelroute met erfgoedweetjes laat inwoners kennis maken met de geschiedenis van hun dorp op een begrijpbare en ontspannende manier.”
Gerard Stassen, schepen van erfgoed: “Erfgoed Tongeren stippelde de wandeling van 3,4 km uit met een uitbreidingslus van 1,8 km. De wandelroute leidt je langs enkele mooie dorpszichten en bij elke stopplaats wordt er een stukje erfgoed in de kijker gezet. De oorsprong van de naam, het verhaal van de strohoedenfabricage, de activiteiten op de terreinen van de Steenkuil, de architectuur van de beschermde Sint-Servatiuskerk en nog veel meer.”
De wandelbrochure is gratis verkrijgbaar bij Toerisme Tongeren. Alle inwoners van Sluizen ontvangen een exemplaar in de brievenbus. De leden van de kerkfabriek, Ferm en de Koninklijke Fanfare Mont Franc van Sluizen zorgen voor de verdeling van de wandelbrochures.
Heeft u zelf een erfgoedinitatief?
Via het subsidiereglement van erfgoedinitiatieven kunnen verenigingen of particulieren een aanvraag indienen voor financiële ondersteuning van maximaal 1500 euro (inclusief btw). Om het volledige reglement te raadplegen, contacteert u de dienst Erfgoed via erfgoedcel@stadtongeren.be. U kan een aanvraag indienen tot 1 februari 2022.