Onze politiezone heeft de eer om als eerste politiezone in België een politiemotor te hebben uitgerust met de nieuwe officiële politiestriping. Tot 16 april was er nog geen officieel battenburgpatroon goedgekeurd. Er zijn reeds politiezones die hun voertuigen al hadden laten bestickeren met het battenburgpatroon, maar dan in combinatie met de oude striping erbij.
"De motorfiets van onze politiezone werd als eerste in België voorzien van de nieuwe officiële politiestriping. Deze motorfiets met striping, die de afgelopen drie dagen op Infopol (politiebeurs) in Kortrijk te bewonderen was, zal vanaf vandaag te zien zijn in het straatbeeld van Tongeren. In deze nieuwe striping is de oude volledig weggelaten. De goedkeuring van zowel de Vaste Commissie van de Lokale Politie als van de Federale Politie bevestigt de kwaliteit ervan," zegt Geert Luypaert, korpschef politie Tongeren-Herstappe."
Het battenburgpatroon, ook wel battenburgmarkering genoemd, bestaat uit grote reflecterende vakken in fluogeel en donkerblauw, waardoor de motor beter zichtbaar is in het verkeer. Battenburgpatronen maken altijd gebruik van een contrast tussen een lichte en een donkere kleur. De lichte kleur is meestal fluorescerend (vaak fluogeel) voor optimale zichtbaarheid overdag, bij zonsopgang en -ondergang. Voor zichtbaarheid in het donker is het volledige patroon meestal retroreflecterend.
"Veiligheid op de weg begint met zichtbaarheid. In goede omstandigheden kan een voertuig met een battenburgpatroon tot op minstens 500 meter afstand worden waargenomen. Met groen-geel voor ambulancediensten, rood-geel voor brandweerdiensten en blauw-geel voor politiediensten. Vanaf deze maand krijgen alle nieuwe en recente patrouillewagens van de Limburgse politie een battenburgmarkering,” besluiten burgemeesters Patrick Dewael, stad Tongeren en Marlutje Jackers, Herstappe.