In 2021 verwierf het Gallo-Romeins Museum een belangrijk deel van de Merovingische grafvondsten uit Broechem (Ranst, provincie Antwerpen). Ze behoren tot de Vlaamse Topstukkenlijst. Hét topstuk – een gouden mantelspeld – is voortaan te bewonderen in de inkomhal van het museum.
Het Merovingisch grafveld van Broechem is de best onderzochte, vroegmiddeleeuwse begraafplaats in Vlaanderen. De opgravingen vonden plaats tussen 2001 en 2010, onder leiding van de Vlaamse overheid. Acht percelen werden opgegraven. Van één perceel verwierf het Gallo-Romeins Museum in 2021 de vondsten: 170 in totaal, de meest unieke van het grafveld. Een museummedewerker is volop bezig met de registratie en documentatie van de voorwerpen.
Het meest tot de verbeelding sprekende object is een gouden mantelspeld. Het sieraad is ingelegd met granaat, een kostbare edelsteen. Die kwam vermoedelijk uit Indië. Het museum presenteert het unieke stuk vanaf nu in zijn inkomhal.
In de vitrine liggen ook een gouden munt en een variatie aan kralen uit glaspasta en barnsteen. Wellicht maakten die laatste ooit deel uit van een ketting.
Alle voorwerpen komen uit het graf van een vooraanstaande dame die leefde rond 600 n.Chr. De dynastie van de Merovingers (Frankische koningen) bestuurde toen onze regio.
Patrick Dewael, burgemeester van Tongeren: ‘Het Gallo-Romeins Museum werkt verder aan de uitbreiding van zijn collectie. Zo kunnen we in de toekomst een nog rijker verhaal vertellen. Deze unieke voorwerpen zijn alvast een fijne smaakmaker. Ze brengen ons dichter bij de mensen die leefden in de vroege middeleeuwen.’
An Christiaens, schepen van Cultuur: ‘Het Gallo-Romeins Museum weet zijn bezoekers telkens weer te verrassen. Deze keer met de presentatie van een kleine maar fijne selectie grafvondsten uit de tijd van de Merovingers. Ze maken een bezoek aan het museum extra aantrekkelijk.’
De Merovingische mantelspeld uit het grafveld van Broechem is vanaf 4 februari te bewonderen in de inkomhal van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.